Neuville domineert WK rally met slechts 5 rivalen Klaar voor wereldtitel

In de wereld van het WRC heeft Thierry Neuville vijf keer de kans gemist om de gouden medaille te grijpen. Zou 2024 het jaar zijn waarin hij eindelijk triomfeert? Slechts zes rijders zetten een volledige WK-campagne op touw, wat de kansen van Neuville verhoogt maar ook de toekomst van het WK rally in vraag stelt. « De sport moet evolueren », aldus Neuville.

Thierry Neuville is vastberaden ondanks zijn vijf vicetitels en begint het nieuwe seizoen met hoop. Met de tweevoudig wereldkampioen en titelverdediger Kalle Rovanperä die even op adem komt, lijken de kansen van Neuville gunstiger dan ooit. Hyundai vestigt haar hoop op Neuville en Ott Tänak, terwijl Toyota het duo Elfyn Evans en Takamoto Katsuta in de strijd werpt. M-Sport, het derde team, verdedigt als privéteam de belangen van Ford en biedt kansen aan jong talent.

Neuville benadrukt de kansen die afnemen naarmate er minder rijders zijn: « Hoe minder rijders er zijn, hoe meer kans je hebt. Dat is evident. » Hij erkent echter dat het verschil met vorig jaar niet zo groot is, aangezien er toen 4 favorieten waren en nu nog 3 overblijven zonder Rovanperä.

De druk ligt op Neuville en Tänak, die beide 19 zeges achter hun naam hebben. Neuville motiveert zichzelf door de terugkeer van Tänak, die vorig jaar bij Ford reed, en benadrukt dat geen van beiden wil worden verslagen door hun teamgenoot.

Neuville is voorzichtig optimistisch over zijn kansen in de Monte Carlo-rally en erkent dat de eerste races vrijer zijn, maar benadrukt dat op een gegeven moment de best geklasseerde rijder een voordeel zal hebben.

Neuville deelt zijn zorg over de huidige staat van het WK rally en benadrukt dat de sport moet evolueren en dat er meer constructeurs moeten deelnemen. Hij erkent de wil om te veranderen, maar dringt aan op daadkracht.

De FIA staat open voor verandering en heeft een werkgroep opgericht om de toekomst van de rallysport te bespreken. Voor dit seizoen zijn er ook reglementswijzigingen doorgevoerd om meer spanning te creëren, met punten die nu al op zaterdag worden toegekend.

Ondanks het kleine aantal van zes voltijdse rijders in het WK, zet België twee coureurs in. Naast Neuville maakt ook Grégoire Munster zijn debuut in de hoogste klasse. Munster, die geniet van steun van Luxemburg, heeft bescheiden ambities en hoopt in de loop van het seizoen stappen te maken.

Al met al lijken de kaarten gunstig te liggen voor Thierry Neuville in het WK rally van 2024. Met enkele veranderingen in het reglement en de deelname van slechts zes voltijdse rijders, belooft het een spannend seizoen te worden waarin Neuville zijn langverwachte triomf kan behalen.

Exit mobile version