La victoire éclatante du Qatar contre lIran à la Coupe dAsie les propulse à nouveau en finale

Qatar bereikt de finale van de Azië Cup door Iran te verslaan

Van onze verslaggever

Qatar heeft andermaal de finale van de Azië Cup bereikt. De titelverdediger was bij het Aziatische kampioenschap in eigen land in de halve finales drievoudig kampioen Iran – met Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh in de basis – met 3-2 de baas. Zaterdag wacht Qatar in de finale van de achttiende editie van de Azië Cup de verrassing van het toernooi: Jordanië, dat dinsdag met 2-0 afrekende met Zuid-Korea.

Iran kende een vliegende start in het Al Thumamastadion in Doha, waar Sardar Azmoun het thuispubliek al na vier minuten een domper bezorgde. De aan AS Roma verhuurde spits van Bayer Leverkusen verschalkte doelman Meshaal Barsham met een prachtige omhaal. Lang kon Iran niet genieten van die voorsprong. Nadat Qatar eerder al tevergeefs een penalty had geclaimd, bracht Jassem Abdulsallam met een van richting veranderd schot de stand weer in evenwicht: 1-1.

Akram Afif, dit toernooi al goed voor vier doelpunten, was na een half uur dicht bij een tweede treffer voor Qatar, maar hij stuitte eerst op doelman Alireza Beiranvand en had daarna het vizier een fractie te hoog afgesteld. Bij een derde poging, kort voor rust, was het wel raak: 2-1.

Nu was het Iran dat al snel wat terugdeed, zij het met enige Qatarese hulp. Ahmed Fathi beroerde kort na rust de bal met de arm, zag scheidsrechter Ahmad Al Ali op het videoscherm bevestigd worden: strafschop. Jahanbakhsh, in de extra tijd van de kwartfinale tegen Japan al goed voor de beslissende 2-1 vanaf de stip, maakte geen fout: 2-2.

Hoewel Iran nog wel enkele kansjes kreeg om opnieuw op voorsprong te komen, was het laatste woord toch voor de thuisploeg. Almoez Ali bracht, nadat de bal met enig fortuin voor zijn voeten was beland, de Qatarese voetbalfans in vervoering met zijn 3-2. Iran kwam in de slotfase, inclusief de zeventien minuten extra tijd, niet meer tot scoren. Wel liep Shoja Khalilzadeh nog tegen een rode kaart aan, wat de jacht op de gelijkmaker uiteraard geen goed deed. Jahanbakhsh trof in een uiterste poging nog de paal.

Vive la Belgique!

Gilles Moreau https://belgiumtribune.be/

Journaliste chevronné depuis plus de 12 ans, j'ai couvert divers sujets allant de la politique nationale à l'économie mondiale. Autrefois affilié à des publications de renom, il apporte désormais son expertise à BelgiumTribune.be, analysant en profondeur les enjeux politiques et économiques qui façonnent l'avenir du pays.

Tu pourrais aussi aimer

+ There are no comments

Add yours

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.