Célébration de la libération et révélation de la plaque monumentale

Herdenking van de bevrijding van Hoogeveen in 1945

Op woensdag 10 april vindt er in de burgerzaal van het Raadhuis te Hoogeveen en op het aangrenzende groen een bijzondere herdenking plaats. Op deze dag wordt stilgestaan bij de bevrijding van Hoogeveen die plaatsvond op 10 en 11 april 1945.

Hoogeveen werd destijds bevrijd door dappere strijders van de 12th Manitoba Dragoons en de 1st Belgian SAS parachutisten. Als blijk van waardering van de bevolking van Hoogeveen staat er een gedenkteken in het plantsoen voor het Raadhuis ter ere van hun moedige daden. Tijdens de herdenkingsceremonie zal een bevrijdingsherinnering worden onthuld, die deel uitmaakt van de Canadian Trail. Dit pad strekt zich uit door heel Europa en herinnert aan de locaties waar Canadese troepen hebben gevochten. Hoogeveen maakt deel uit van deze route en vormt via de Liberation Route een aandenken aan alle geallieerde gevechtsacties.

Een Moment van Herdenking en Reflectie

De herdenkingsbijeenkomst op 10 april begint om 19.00 uur, met de mogelijkheid tot inloop vanaf 18.45 uur. De organisatie van dit belangrijke evenement ligt in handen van de Stichting Veteranen Hoogeveen e.o., in samenwerking met de Gemeente Hoogeveen en de Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hoogeveen e.o. Iedereen die deze historische gebeurtenis wil bijwonen, is van harte welkom op woensdag de 10e.

Een Glimp van Geschiedenis: De Bevrijding door de Belgische SAS

Een gedenkwaardig moment tijdens de bevrijding van Hoogeveen was toen Luitenant José Romnée van de Belgische SAS met zijn dappere manschappen het grootste deel van de gemeente Hoogeveen wist te bevrijden. Hun moed en toewijding zullen voor altijd worden herinnerd in de geschiedenis van Hoogeveen.

Benjamin Lambert

Journaliste engagé depuis plus de 10 ans, Benjamin Lambert a consacré sa carrière à l'investigation et à la révélation des problématiques sociales majeures. Ayant contribué significativement à des médias réputés, il met désormais son expérience au service de BelgiumTribune.be, explorant des sujets captivants et éclairant des enjeux cruciaux de la société à travers ses articles percutants.

Tu pourrais aussi aimer

+ There are no comments

Add yours

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.