Blocage surprise sur le pont de lEscaut Quel est le mystère derrière ces fermiers en action

Een veertigtal boeren heeft vrijdagavond de N16 ter hoogte van de Temsebrug bezet. Om de veiligheid te garanderen werd stapvoets verkeer in beide richtingen toegelaten over één rijstrook. Even werd alle verkeer stilgelegd voor een wedstrijdje eiergooien. De wachtende bestuurders werden getrakteerd op melk en groenten.

Boeren lieten zich wachten, maar uiteindelijk versperden zij alle rijstroken en de politie kon hen enkel overtuigen om stapvoets verkeer over één rijstrook toe te laten. « We willen net als alle collega’s een signaal geven aan de overheid dat het zo niet verder kan », zegt Kathleen Heirbaut uit Temse. « We willen zekerheid voor de toekomst. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Als de boeren wegvallen, heeft dat een impact op een hele keten van fabrikanten, winkels, … »

Enkelen konden de verleiding toch niet weerstaan om twee rijvakken in de richting van Mechelen even te blokkeren voor een wedstrijdje eierwerpen. Er werden markeringen aangebracht en iedereen, zelfs de toeschouwers, mochten een poging wagen. Het was echter van korte duur, want de politie legde de wedstrijd al snel stil.

Een lege Temsebrug is een unicum en dat bracht veel kijklustigen op de been. De boeren lanceerden daarbovenop een charmeoffensief naar de automobilisten die door de blokkade in de file stonden. Zij kregen melk en groenten toebedeeld.

Het doel van het protest bleef echter klaar en duidelijk. « We willen net als alle collega’s een signaal geven aan de overheid dat het zo niet verder kan », zegt Kathleen Heirbaut uit Temse. « We willen zekerheid voor de toekomst. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen. »

Hoe lang de protestactie nog zal aanhouden, is momenteel onduidelijk. De politie staat in nauw contact met de boeren, maar de blokkade zou tot laat in de avond kunnen duren.

Gilles Moreau https://belgiumtribune.be/

Journaliste chevronné depuis plus de 12 ans, j'ai couvert divers sujets allant de la politique nationale à l'économie mondiale. Autrefois affilié à des publications de renom, il apporte désormais son expertise à BelgiumTribune.be, analysant en profondeur les enjeux politiques et économiques qui façonnent l'avenir du pays.

Tu pourrais aussi aimer